21 Mayıs 2016 Cumartesi

Banka Nedir?






   Bloğumda yadığım her yazıda bankalardan bahsettim peki nelerdir bu bankalar?

   Banka terimini ne anlama geldiğinden bahsediyor olacağım bu yazımda.Öncelikle banka nedir bunun cevabını vermeye çalışacağım,banka her türlü ekonomik işlemi yapan gerçek yada kamusal kişilere para yada kredi sağlayan ekonomik birimdir.Daha net bir terim söylemem gerekirse banka faizle para veren ve verdiği parayı faizle geri alan bir kuruluştur.Bankanın geçmişine bakarsak para kadar eski olduğunuda görürüz.

   Peki nedir bu banka anlamı nedir? Hemen bahsedelim tabiki bizim dilimizede yabancılardan geçmiş bir kavramdır çoğu şey gibi bankada italyancadan geliyor. İtalyanca para bozdurma gişesi,para bozulan yer anlamına gelen banca dan dilimize banka olarak geçmiştir.

  Bankalar neler yapar görevleri arasında neler vardır? 

   Aracılık: Sanırım en temel görevlerinden biri ve temeli budur.Parası olan kişilerden aldığı paralar ile(parası olup bankaya yatırıp biriktiren kişiler) kredi isteyen yada ihtiyacı olan kişilere bu paraları faiz karşılığında vermesi aracılık etmesidir.

   Kaynaklara Akıcılık Sağlama.:Aracılıktan pek fazla değildir paraya ihtiyacı olmayan kişilerden banka hesabına para yatırıp biriktiren kişilerden alınan kaynak paraları ihtiyacı olanlara faiz karlışığında vererek para akışını sağlar.

   Kısa Süreli Fonları, Uzun Süreli Fonlar Hâline Dönüştürme: Kişilerin kısa süreli ve sahip oldukları küçük miktardaki fonları toplayan bankalar, bunları ekonomide uzun süreli fonlar hâline dönüştürmekte ve böylelikle de yatırımlara finans sağlamaktadır.

   Yazımın sonuna yaklaşırken banka türlerinden de bahsetmek istiyorum.

Sermaye Kaynaklarına Göre Bankalar:Sermaye kaynaklarına göre ayrılan bankalar iki türe ayrılır.Milli sermaye ve yabancı sermayedir bunlar.

Milli Sermayeli Bankalar:Türkiye kanunlarına göre kurulan ve yönetilen bankalardır.Sermayesi türk parası ve denetimleri ve yönetimi Türklere ait olan bankalardır.

Yabancı Sermayeli Bankalar:Sermayesinin tamamı yabancı uyruklu kişi ve kuruluşlara ait olan bankalardır. Bu bankaların yönetim ve kuruluş merkezleri Türkiye sınırları dışında bulunur.

2 yorum:

en kolay kredi veren bankalarkredi notu , kredi notu sorgulama  , kredi notu öğrenmeevlilik kredisi , eft saatleri , ev hanımlarına kredi , faizsiz kredi en kolay kredi veren bankalarkredi notu , kredi notu sorgulama  , kredi notu öğrenmeevlilik kredisi , eft saatleri , ev hanımlarına kredi , faizsiz kredi , sorgulama